tiistai 15. marraskuuta 2011

En ljuv doft av bröd

Igår åkte jag efter jobbet in till centrum för att leta efter böcker med julrecept. Jag hittade boken Monikas Jul och Julkokoboken. Eftersom jag hade hela kvällen ledig, så jag passade på att baka bröd också tillsammasn med Teemu. Det blev både vanligt "lantbröd" och olivbröd". Brödet blev jätte gott, och en ljuvlig doft av bröd svävade omkring ännu idag på morgonen. Härligt med färskt, hemmabakat bröd. Lantbrödet är jätte lätt att laga, här får ni receptet som räcker till två bröd:
5 dl handvarmt vatten
30 g jäst
1 msk honung
2 tsk salt
3 dl graham mjöl
6-7 dl vetemjöl
¾ dl rypsiolja
---
1. Smula jästen i det handvarma vattnet. Tillsätt honung och salt. Blanda väl i graham-mjölet, och därefter vetemjölet i små portioner. Tillsätt oljan till sist, och knåda. Ifall degen blir för klisteraktig, kan du sätta till lite vetemjöl.
2. Låt degen jäsa under en duk tills den är dubbelt så stor. Dela degen i två delar, och knoga degen så luften kommer ut. Lägg de två bröden på en plåt med bakplåtspapper.
3. Låt bröden ännu jäsa på bakplåten under en duk i 20 minuter. Grädda brödet längst ner i ugnen i 200 grader.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti